Поредица от малки приказки с големи поуки 498 дни назад Цитат('501506','501506','6','875')">Съобщи за спамПървата малка Приказка с голяма Поука.
ЛЪВИЦАТА
Веднъж сред животните станало дума за това, кое от тях може да роди най-много деца наведнъж. Всяко от тях имало различно мнение, започнали да спорят, дори да се карат и...Като не успели сами да стигнат до верния отговор, решили да отидат при Лъвицата, понеже била с авторитет сред тях и да я попитат нея.
- Ти колко деца можеш да родиш? – попитали я те в очакване.
- Едно – отвърнала им тя. – Но аз раждам Лъв! – добавила с усмивка Лъвицата...
ПОУКАТА
Качеството е много по-важно от Количеството!
МАЛКОТО РАЧЕ
- Защо вървиш така странично, сине? – попитал татко Рак своето дете. - Върви правилно – казал му той малко укорително.
- Добре, тате... – отвърнало малкото раче – Хайде, ти тръгни пред мен, върви правилно и аз ще те последвам...
ПОУКАТА
Действията са по-важни от думите!
СЪВЕЩАНИЕТО НА МИШКИТЕ
Един ден всички мишки се събрали на съвещание, за да решат как да се спасят от една непрестанно тормозеща ги котка.
Чули се и се обсъдили много мнения, обаче нито едно от тях не било прието. Накрая една млада мишка се провикнала сред множеството с друга идея. Тя предложила да закачат един звънец на врата на котката. Така от звука на звънчето мишките винаги щели да бъдат предупреждавани, когато котката наближи към тях и те щели да имат достатъчно време, за да избягат и да се спасят от нея...
В отговор на това предложение се чули аплаузи и одобрителни викове и то било единодушно прието.
В това време, седящият дотогава тихо и безмълвно в ъгъла най-възрастен мишок, се изправил бавно и казал:
- Много хитро предложение, нямам никакво съмнение, че ще е успешно. Обаче... Един въпрос ме човърка: Кой от нас ще отиде да закачи звънчето на врата на котката?!...
ПОУКАТА
Да създадеш добър план/стратегия е едно.
А да го осъществиш – съвсем друго...
--- Мая - Пая
Коментари: 0 Разглеждани: 154
|